Viktigt med bergförstärkning i Stockholm kring vägarna

17 oktober 2021 lily_hansen

editorial

När man är ute och åker längs med våra vägar runt om i landet så kan man på vissa ställen se att det hänger ned ett slags nät längs med bergets väggar. Vad gör då detta kan man fråga sig? Jo, det håller stenar på plats. Det finns ibland bortsprängt berg längs vägarna och detta kan släppa ifrån sig stenar som inte blivit bortforslade. Om dessa stenar från berget skulle ramla ned på vägen så är chansen väldigt stor att människor skadar sig eller att de orsakar en krock. 

Berget längs med vägen kan alltså behöva stärkas upp lite grann. Detta kan man göra med hjälp av dessa stora metallnät som fästs med vajer. Ibland finns även naturliga sluttningar som kan behöva samma behandling. Sten som ramlar stannar då innanför nätet.

För att göra berget säkrare och minska risken för att stenar släpper finns det företag som arbetar med Bergförstärkning i Stockholm

 

 

Olika metoder för att göra en bergförstärkning

Hur gör man då för att förstärka berget? Man kan använda sig av olika metoder, men egentligen gör de alla samma sak, förstärker berget så att det står stadigt och stabilt, så att inget riskerar att falla ned. 

En av dessa metoder är att näta. Man kan också utföra skrotning. Då går man över bergssidan och plockar bort alla lösa stenar som annars riskerar att falla ned. En tredje metod är att bulta, detta kan man ta till om det inte går att plocka loss lösa stenar, och inte heller att fästa in dem med nät. I stället bultar man fast stora stenblock genom att borra igenom dem och sätta fast dem med bergbultar.

Allt detta görs för att försäkra sig om att ingen kommer till skada där man har sprängt i berget. Även i tunnlar och gruvor kan detta förfarande behövas.