Vad är en jurist?

16 oktober 2019 admin

Det finns olika tidpunkter eller specifika händelser under livets gång då man kan komma att behöva en jurist. En jurist är en person som är speciellt utbildad för att kunna analysera och lösa olika slags juridiska problem, samt att de ska kunna tolka lagar, avtal och andra olika rättsavgöranden av olika slag. En person som har utbildat sig till jurist har avlagt en juristexamen eller en kandidatexamen inom juridik. 

 

 

Vad gör en sådan?

 

En jurist kan utföra sitt arbete inom flera olika områden. En jurist kan till exempel arbeta inom domstolar, advokatbyråer eller inom de kommunala samt de statliga förvaltningarna. Även inom bank och försäkringsbolag finns det chans att man kan arbeta om man är utbildad inom juridiken. 

Att förhandla och att företräda någon är ett viktigt inslag för en person som arbetar inom juridikens värld. Arbetar man som jurist så ingår det även i arbetet att läsa in och även att samla in material, såsom texter om lagar, avtal och förordningar. Det är juristens jobb att presentera en lösning på problemet och då att göra det i skrift och sedan där redovisa vad som kommits fram till vid en förhandling. 

 

När behövs en jurist?

 

Om du behöver en jurist i Sölvesborg till exempel, eller om du kanske bor uppåt i landet och behöver en jurist i norrland så finns det många byråer inom juridiken som kan hjälpa dig. En del advokatbyråer specialiserar sig inom specifika områden men oftast så går det att få hjälp med det mesta som man kan tänka sig behöva. 

Om man ska skilja sig så behöver man ibland en jurist som hjälper till, vid kanske en eventuell bouppteckning till exempel? Eller om man behöver skriva ett avtal av något slag, då kan en jurist hjälpa till även med detta. Familjerätt är en vanlig sak som många jurister specialiserar sig inom.