Vad är brunnsborrning?

11 juni 2020 william_eriksson

Bergborrade brunnar är väldigt vanliga i Sverige. Brunnsborrning görs av två huvudsakliga orsaker – att få tillgång till vatten eller till värme. Den vanligaste är möjligtvis att få tillgång till dricksvatten. När en brunnsborrning görs för att komma åt vatten borras det i många fall förbi olika jordlager ända ner till berget. Röret säkras för att inte få in jord och föroreningar i brunnen. Ytterligare tätning görs mellan berget och brunnen med cement. Sedan fortsätter processen med att borra tills grundvattnet nås. Borrningens syfte är att komma åt vatten som lagrats i bergssprickorna. Borrningen utförs med en sänkhammare.

 

Brunnsborrning för värme

En brunnsborrning vars syfte är att få energi genomförs på nästan samma vis som för en vattenbrunn. Marken isoleras och säkras för att kunna få in bergvärme till ett hus, en villa eller större fastighet. Att komma åt bergvärme i örebro går alltså till på samma sätt som en borrning i Stockholm eller någon annan del av Sverige. Brunnsborrning kräver alltid ett tillstånd från kommunen. Oftast kräver även företagen som är aktiva inom sådana typer av uppdrag tillgång till ström, vatten och ett eluttag.

 

 

Vad kostar en brunnsborrning?

Priserna för en brunnsborrning och installation skiljer sig order och entreprenörer emellan. Idag anges priser som ligger mellan 55 000–75 000 kronor inklusive moms. Vad påverkar kostnaden? Några viktiga faktorer som spelar roll är hur djupt berget är, dvs hur mycket man måste borra för att komma åt vattnet. Hushållets energi- och vattenbehov spelar också roll då det påverkar brunnens storlek. Geologiska förhållanden är av stor vikt och skiljer sig tomter emellan.

För att få en individuell offert är det bäst att välja ett företag och begära ett besök på plats för att få en rättvis bedömning av arbetet som måste utföras. Invänta sedan en kostnadskalkyl från företaget och bestäm hur du ska gå vidare med uppdraget.