Trädfällning behöver man kunna

27 september 2021 william_eriksson

Det finns något som gör att man vill klara av saker alldeles själv. Kanske man vill ge sig på det där trädet som står i vägen vid garaget. Det ser ju inte så svårt ut. Man behöver bara en motorsåg så är det gjort på en timme.

Tittar man på alla videoklipp som läggs ut så ser det i alla fall ut som det. Man tar en motorsåg, ger sig på trädet och det faller ner och krossar bilen. Eller huset. Träd är väldigt stora och väldigt tunga när de hamnar på marken och de har en våldsam kraft när de faller. Klokast gör man om man tittar på videoklippen och sedan ringer någon som har trädfällning som sitt yrke.

Att ha rätt utrustning och erfarenhet är viktigt när man ska hantera de starka krafter som finns i ett stort fallande träd. De som arbetar med trädfällning är utbildade och är väl medvetna om de säkerhetsåtgärder som krävs.

 

Man kan fälla träd på många sätt

När man yrkesmässigt fäller stora träd tar man ibland hjälp av kranar eller så klättrar man för att kunna komma upp på höjd. Sedan kan man kapa trädet bit för bit eller bara ta bort stora grenar innan det fälls. Det krävs en hel del erfarenhet och skicklighet för att få trädet att falla precis där man vill ha det. 

Företag som sysslar med att ta ner stora träd hjälper också till att forsla bort allt material om man nu inte vill behålla det för att göra ved. Man fräser bort de svåra och hårda stubbarna och återställer marken där trädet stått.

Naturligtvis är det ROT-avdrag på trädfällning och det är en god och säker investering att låta fackmän göra jobbet. De arbetar med all säkerhetsutrustning och ser till att säkra området kring fällningen så att inget blir skadat.