Takläggare med förkärlek för papptak

25 augusti 2021 patrick_pettersson

En duktig takläggare behärskar många olika material. Om en kund vill ha ett nytt plåttak, är det nya och snygga varianter som gäller. Ofta har plåttak struktur och mönster, så det är ett fräscht och mycket populärt tak.

Plåttaket är inte så tungt, så det passar i princip överallt, precis som gamla hederliga papptak. Ett papptak består av ett petroleumtjärat material och har många fördelar, det är exempelvis lätt att lägga.Det håller ute kylan på vintern och behåller värmen inomhus, och på sommaren är det tvärtom svalt inne.

Gamla metoder kommer tillbaka

Förr hade man ju agtak, alltså tak av gräs, på stugorna. Numera talas det mycket om sedumtak, tak av växter. Du kan se dem på skjul, klubbhus och liknande. Tjärad papp är det många som kommer ihåg från sin barndom. När man skulle fräscha upp taket strök man det med tjära.

Nu finns det nya material och varianter, men de gamla principerna finns kvar. Papptak är också relativt billiga. Man måste bara sköta om dem lite, så är papptak ett bra alternativ, speciellt för tak som inte lutar så mycket.

Bäst är att anlita takläggare

Även om man är duktig på hantverk, så är tak lite speciellt. Papptak finns i flera varianter, och en del ska sättas lodrätt och andra vågrätt. Det måste hålla tätt, oavsett vilket material man väljer, och en takläggare är skicklig i sitt yrke. Man brukar ha två skikt när man lägger papptak, ett övre och ett undre.

Givetvis kan man också välja tegelpannor, men man måste kolla först så att takkonstruktionen håller för tyngden. Blanka takpannor är det många som lockas av, och det är mycket snyggt, men man ska inte räkna ut papptaket. För den som ska ha ett nytt tak på en gammal sommarstuga eller inte vill investera för mycket, är papptak ofta ett fördelaktigt val.