Svenskt skolsystem

19 maj 2020 lily_hansen

Det finns en skola för alla – det mottot jobbar det svenska skolsystemet efter. Det betyder att barn med speciella behov får den uppmärksamhet och utbildning de behöver för att få samma kunskaper som resten av eleverna. Samma gäller barn med annat modersmål än svenska då alla är berättigade till att fortsätta lära sig sitt hemspråk. Svenska skolan är kostnadsfri för alla barn boende i Sverige. Grundskolan består av 10 årskurser då räkningen börjar från förskoleklassen upp till nionde klass. Därefter fortsätter utbildningen med nästa stadie, nämligen gymnasiet.

 

Olika skolor – olika värderingar

De tidigare nämnde 10 årskurserna är obligatoriska, vilket innebär att alla barn som bor i landet måste genomföra dessa. Gymnasiestudier är inte obligatoriska. Utbildningen kan genomföras inom tre olika skolformer – skolor i kommunal regi, kristna skolor eller helt privatägda. Vissa lärosäten, både kommunala och privata sådana, koncentrerar sig på ett större friluftsliv jämfört med resten. Skolsystemet är i grunden detsamma men de olika formerna kan skilja sig lite grann när det kommer till värderingar som utbildningsprocessen förmedlar och koncentrerar sig på. Den största skillnaden finns möjligtvis bland de kristna skolorna som grundar sig i den kristna läran. 

 

 

Vad skiljer kristna skolor från de övriga?

Kristna skolor finns lite överallt i Sverige. En skola i Norrköping kan lika gärna vara en kommunal sådan som en med kristen profil. För att veta dess fokus bör man alltid gå in på hemsidan och läsa lite mer om lärosätet. Vad skiljer de kristna skolorna från resten? Skolan har som mål att ge eleverna en vägledning i livet, baserad på den kristna läran och alla positiva aspekter som den förmedlar. Några viktiga punkter är att alltid tala sanning och visa tolerans och förståelse gentemot andra människor. Dessa värderingar anses vara hälsosamma då de ger en trygg start i livet och är något som eleverna kan relatera till när de blir vuxna.