Spräcka berget tyst
Det är inte alltid så fördelaktigt att låta sprängladdningar detonera när man ska ha bort ett berg. I en storstad är det mycket känslig elektronik som kan skadas, och man ställer till stora olägenheter för grannar och omgivning. Det är mycket bättre att spräcka berget i stället för att spränga det. Men vilka fler fördelar finns det? Den främsta fördelen är förstås att det inte smäller, så man stör inte grannar och oroar ingen i närheten. Men man slipper också otrevliga vibrationer, som skulle kunna skada närbelägna ställen. Tunnlar skulle kunna rasa ihop, till exempel. Man kontrollerar processen på ett helt annat sätt, och man slipper buller och avgaser.
Hur går det till?
Det finns två olika alternativ när man ska spräcka ett berg. I bägge fallen borrar man många små hål i berget över hela den yta man vill ta bort. Dessa hål utvidgar man sedan så att hela berget spricker. Det ena sättet är att fylla hålen med snigeldynamit, som sedan expanderar och tar sönder stenen tyst. Det andra sättet är att utvidga de borrade hålen med hjälp av ett särskilt verktyg. Kan vem som helst göra det? Nej, det måste vara en kvalificerad person från ett företag som är experter på bergsprängning och bergspräckning, någon som har rätt verktyg, kan överblicka konsekvenserna och ta ansvar för arbetet.
Varför ska man spräcka berg?
Människan har ju alltid velat bygga, expandera och förändra. För att kunna bygga hus i bergig terräng tar man bort sten. Ska man bygga en ny motorväg eller göra en tunnel för tågen att köra genom, måste man också göra förändringar i naturen. Man vill ordna en stenfri plats eller man vill skapa en helt ny passage. Bergspräckning i Stockholm är därför mycket vanligt. Man vill jobba tyst, men där finns mycket berg att undanröja när man vill bygga något nytt.