Saker att tänka på vid utlandsflytt

15 januari 2022 lily_hansen

editorial

EU:s fria rörlighet har gjort det mycket enklare att flytta och bosätta sig utomlands, i alla fall om man ska flytta inom unionen. Det har gjort att det nu finns flera flyttfirmor som också erbjuder hjälp med Utlandsflytt. Tyskland, Spanien, Nederländerna, Frankrike, Italien, Belgien, är några av de vanligaste länderna dit flyttlasset brukar gå. Men också länder utanför EU som Norge, Schweiz och Storbritannien är populära destinationer dit många flyttar för att arbeta.

En utlandsflytt skiljer sig egentligen inte jättemycket från en flytt inom landet, förutom att det kan vara bra att planera lång tid i förväg. Framförallt om man ska flytta till ett land utanför EU eftersom det då krävs en hel del pappersarbete eftersom bohaget tullas. Enklast är att anlita en flyttfirma med lång erfarenhet av utlandsflytt och som även kan ta hand om allt pappersarbete. 

 

image

 

Olika typer av flyttjänster

Ska man flytta utomlands kan det vara bra att låta flyttfirman sköta hela flytten inklusive packningsarbetet av bohaget. Detta eftersom de är proffs på att packa och vet hur man emballerar ömtåliga saker så att de kommer fram utan skador. Det finns flyttfirmor som även erbjuder magasinering vilket kan vara bra då det är ganska vanligt att man den första tiden i det nya landet hyr i andra hand medan man letar ny bostad. 

Priserna mellan olika flyttfirmor kan variera en hel del när det gäller utlandsflytt. Men för att man ska känna sig trygg och slippa problem med bohag som exempelvis fastnar i tullen, gäller det att anlita en erfaren flyttfirma som vet vad som krävs. I vissa länder finns det inte heller tillgång till hiss för bohag. En erfaren flyttfirma vet vad som gäller i olika länder och har pålitliga samarbetspartners på plats som kan hjälpa till med bärhjälp och hiss från utsidan av fastigheten.