Med rätt ljuddämpning blir arbetsmiljön behaglig

18 maj 2022 jonas olsson

editorial

Ljud kan vara störande och ibland direkt obehagliga. Starka ljud kan till och med orsaka skador, men var går gränsen för en alltför bullrig omgivning? Tja, när barnen på förskolan skriker i kör är det för bullrigt, hamrar man ner spikar i ett ekande rum är det för bullrigt, men är ett högt samtal buller? Bullerkänsligheten är subjektiv, vissa människor är mer ljudkänsliga än andra, men det finns en del bra riktlinjer att hålla sig till. 

Ljudstyrka mäts i decibel. Men decibel är ett logaritmiskt mått som är lite knepigt att relatera till eller ens förstå. Bäst är kanske att hitta olika referensljud och utgå från det. Ett vanligt samtal är cirka 60 decibel, inte bullrigt alls. Däremot brukar ljudet vid en hårt trafikerad väg uppgå till omkring 80 decibel och det är precis gränsen för ljud som man sett orsakar hörselskador. 

 

Ljuddämpning

 

Ljuddämpning, ett enkelt sätt att spara hörseln

Nu blir man ju inte hörselskadad varenda gång man går över en större väg, men om man skulle utsättas för det ljudet konstant så bör man vara försiktig. Så vad gör man om man har en verksamhet som avger en massa ljud? Förskolan var en variant, men det kan också vara en tillverkningsindustri eller hobbyrummet hemma. Det kan vara en god idé att utvärdera sin inomhusmiljön. Är det för höga ljudnivåer är det faktiskt inte så svårt att åtgärda!

Istället för att alla i lokalen ska bära öronskydd är ljuddämpare en bra lösning. Leta upp en firma som levererar ljuddämpning och se till att inomhusmiljön blir behaglig. Ljuddämpning sätts vanligtvis i taket, men det finns andra möjligheter att bygga in ljuddämpande paneler i väggar, allt efter lokalen och verksamhetens behov. Modern ljuddämpning är enkel att anpassa och stoppar bara de otrevliga ljuden. Även med riktigt effektiv ljuddämpning går vanliga samtal att hålla i normal samtalston.