Installation av värmepump i Stockholm

21 december 2020 lily_hansen

I Sverige räknas sol, vind och vatten som förnyelsebara energikällor. Men även värmepumpen anses vara en förnyelsebar energikälla och klimatsmart, detta trots att den drivs med el. Fast låter man värmepumpen drivas av grön miljömärkt el blir den en energikälla utan klimatavtryck.

Då vi på grund av vårt nordiska klimat är i behov av uppvärmda bostäder en stor del av året är en värmepump en bra investering trots det ofta höga priset. Hur snabbt man får igen pengarna beror så klart på hur stort hushållets behov är av värme och varmvatten. Därför är det viktigt att även tänka på att göra andra energibesparande åtgärder, som att exempelvis förbättra dragiga fönster och dörrar, men också att tilläggsisolera väggar och tak. Man kan också försöka att undvika alltför långa duschar eller installera vattensparande munstycken på kranar.

 

Hur hittar man rätt värmepump?

En värmepump hämtar sin energi från omgivningen utanför fastigheten, som exempelvis berggrunden, luften, jorden eller vattnet. När man väljer värmepump kan man därför inte bara titta på husets planlösning, utan måste även se till vilka förutsättningar som finns i anslutning till fastigheten. 

För att värmen ska kunna fördelas i huset måste det också finnas ett vattenburet värmesystem installerat. Det är bara luft/luftvärmepumpen som inte behöver detta då den istället sprider värme genom luften. Fast en luft/luftvärmepump kan inte värma vatten och fungerar dåligt vid riktigt låga temperaturer. Men den är enkel och billig att installera och fungerar bra som komplement i ett hus som värms med kamin.

Vill man installera en värmepump i Stockholm finns det flera företag som man kan vända sig till. Det kan vara knepigt att räkna ut vilken värmepump som passar bäst, men det brukar man få hjälp med. En seriös firma tar dessutom fram alternativa lösningar så att man även får en värmepump som passar plånboken.