Gapa stort hos tandläkare i Järfälla

28 juni 2022 lily_hansen

editorial

Hur svårt ska det vara att gå till tandläkaren? Med tanke på hur många människor som skjuter upp sina tandläkarbesök, så skulle man kunna tro att det var väldigt svårt. I själva verket är det inte så mycket av krävs av dig som är patient hos tandläkaren.

Du behöver boka in ett besök på en tid som passar både dig och din tandläkare. Du behöver komma dit i tid. Du behöver inte ha på dig några särskilda kläder, även om den allra finaste sidenblusen kanske kan få hänga kvar i garderoben just denna dag. Sedan behöver du resa på dig när tandsköterskan ropar upp ditt namn i väntrummet. Sedan är det bara att ta plats i stolen och gapa.

Tandläkaren gör jobbet

Resten sköter tandläkaren. En tandläkare i Järfälla vet precis vad han eller hon ska göra för att undersöka dina tänder på rätt sätt. Röntgen, säkert, och en noggrann okulärbesiktning. Sedan kommer du få veta om du behöver laga några hål. Och återigen: du behöver inte göra något annat än att gapa. 

Så hur kommer det sig då att så många drar ut på att ta sig till tandläkaren? Kanske har de tandläkarskräck, det vill säga att de är rädda för att gå dit. Utan anledning, ska sägas, det finns nämligen ingen anledning att vara rädd för tandläkaren. Tandläkaren vill ditt bästa. 

 

Tandläkare

 

Du kan gapa, var inte rädd

Men om du har tandläkarskräck, är det bra att du talar om det för tandläkaren redan när du bokar ditt besök. Det är bra för honom eller henne att veta, redan när den första undersökningen ska göras. Det går självklart alltid bra att gå lite extra varsamt fram med den som upplever situationen obehaglig.

Men prestationsångest hör alltså inte till de rädslor eller fobier som ska sätta käppar i hjulet för din tandhälsa. Du behöver inte prestera någonting annat än en vidöppen mun. Gapa stort, så löser sig alltihop.