En pistmaskin har flera användningsområden

23 september 2021 william_eriksson

Med en pistmaskin kan du jämna det mesta i snöväg med marken. En modern pistmaskin klarar allt – längdskidspår, skidpist, transport, hopp, pipes eller funpark. Maskinerna finns i många olika modeller för alla behov. Pistmaskinen har haft en stor inverkan på utbredningen av alpin turism i hela världen. Den längdledes räfflade snöyta som skapas av en pistmaskin kallas ofta för manchester. 

Det går att göra fina backar, och det finns även maskiner för transport samt modeller med vajervinsch för riktigt branta backar. En pistmaskin bygger på teknologi, komfort och design. Du som förare sitter ergonomiskt och har en central plats i maskinen med god sikt åt alla håll. Vill du ha perfekta backar eller skidspår kontaktar du en återförsäljare av pistmaskiner. De hjälper dig med ditt val av pistmaskin och att tillsammans med dig finna den bästa maskinen för dig. 

Pistmaskinsförare jobbar mycket kvällar och nätter

En pistmaskinsförare ser till att alla backar, skidspår och parker är nypreparerade och fina för gäster som ska ut i backar och spår. På en skidanläggning görs arbetet oftast när liftarna har stängt för dagen och inga besökare är i vägen. Pistmaskinerna körs mycket på kvällar och nätter. Kanske ett jobb som passar dig?

För att du ska få köra en pistmaskin krävs ett förarbevis eller utbildningsbevis. Det fås genom att du går SLAO:s utbildning. Sedan behöver du köra tvåhundra timmar i pistmaskin och kan då ansöka hos SLAO (Svenska Skidanläggningars Organisation) om ett förarbevis.

 

Hur fungerar pistmaskinen?

Pistmaskiner är larvbandsdrivna maskiner med separat hydrostatisk drivning på larvbanden. Det innebär att larvbanden kan användas separat för maximal styrning. Standardutrustning för preparering av skidbackar utgörs av ett schaktblad framtill för att samla upp och utjämna snön. Baktill sitter en snöfräs för att lösa upp hårt packad snö och längst bak en tryckmatta för den slutliga packningen till önskad ythårdhet.