Det är dyrt att studera

10 april 2019 Leif Ericson
Det är dyrt att studera

Om det är något som kan väcka bekymmer hos folk, så är det om ekonomin inte riktigt hänger ihop. För när utgifterna äter upp nästan alla inkomster så kan det sätta en familj i en mycket obehaglig situation. Ska bilen säljas? Ska någon skaffa ett extraknäck? Blir det nödvändigt att be banken om lån, som de säkert kommer att säga nej till?

Det var den situationen man hade hamnat i hemma hos Jonas familj. Hans farsa hade varit sjukskriven ett tag så inkomsterna hade varit lägre än normalt. Till råga på allt elände hade familjen dessutom haft en hel del oförutsedda utgifter, bland annat till tandläkare och nya glasögon till Jonas mamma. Så det var inte allt för muntert runt köksbordet när de två föräldrarna diskuterade ekonomi. Jonas två yngre syskon gick båda på gymnasiet, och var inte invigda i den prekära situationen.

Jonas bodde inte längre hemma, så han visste egentligen inte så mycket mer än att bidragen från föräldrarna till hans studier hade upphört. Trots att Jonas arbetade i en närliggande ICA nästan 15 timmar i veckan, så räckte inte lönen och hans studiebidrag till. Det var dyrt att gå på universitet. Undervisningsmaterial är dyrt, hyran tar sitt och han ska ju ha mat. Jonas behövde mer pengar och hade redan för stora studielån.

Jonas pappa var stolt över sitt äldsta barn. Som ung hade han själv drömt om universitet, och kanske få ett stipendium för att läsa vidare utomlands. Men så skulle det inte bli. Han hade helt enkelt inte läshuvud. Å andra sidan var han duktig med sina händer och hade byggt upp en snickarfirma, som var känd som den mest pålitliga i trakten. En annons i lokaltidningen om en fond som delade ut bidrag väckte hans nyfikenhet. Där var ju lösningen! Jonas skulle förstås kunna få bidrag till sina studier. Pappan ringde genast upp sin äldste son …