Brott och straff
När ett brott begås och någon kan påvisas skyldig utmäts ett straff. Vid rättegång är det advokater som har hand om antingen försvar eller åtal. Vid själva rättegången använder man sig av en jury som ska bedöma och avgöra huruvida en person är skyldig till brott eller inte, efter att bevis lagts fram och vittnesmål hörts. Juryns medlemmar beslutar om den åtalade befunnits skyldig eller icke skyldig. Domaren är den som förkunnar själva domen och håller ordning på de olika turerna. Exempelvis ett Brottmål i Malmö kan vara en bilstöld, en smitning eller stöld. Blir man nedslagen på öppen gata rubriceras brottmålet istället som misshandel.
Brottsoffer
De som blivit utsatta för ett brott kallas för brottsoffer. För några år sedan kunde man läsa i tidningarna att unga brottsoffer i Malmö hade erbjudits särskild hjälp efter att ha blivit utsatta för brott. Det var ett projekt i Skåne, inspirerat av en en modell som innan bedrivits i Stockholm. Det är många som kan lida skada när ett brott begås. Även närstående och vittnen. I wikipedia kan man läsa följande beskrivning av brottsoffer. “Brottsoffer avser en person som lidit fysisk, psykisk, känslomässig eller ekonomisk skada till följd av ett brott eller maktmissbruk”. Vid rättegångar kallas istället den som blivit utsatt för brottet för målsägande.
Brottsoffermyndigheten
Har man någon gång blivit utsatt för ett brott vet man att det kan upplevas som en djup kränkning. På brottsoffermyndigheten har man lång erfarenhet av att förklara känslor som kan uppstå i samband med att brott har begåtts. Därför ska man aldrig dra sig för att ta kontakt med denna myndighet. Den består av många akademier som ofta har juridisk kunskap i botten och därtill en stor portion medmänsklighet. Brottsoffermyndigheten berättar till exempel om vilket stöd som finns att tillgå genom hela processen och hur det går till om man behöver vittnesskydd.