Barn som växer upp i ur och skur

14 april 2019 Linda Edgarsson
Barn som växer upp i ur och skur

Många gånger har du hört om hur hälsosamt det är att vistas utomhus. Många vuxna i din uppväxt har tjatat ”det finns inget dåligt väder – bara dåliga kläder”. Många gånger har du haft dåligt samvete för att du som förälder inte tagit dina barn utomhus tillräckligt mycket.

Att barn får vistas mycket utomhus vet vi är viktigt för dem. Inte bara för att få frisk luft utan också för kreativiteten, rörelseförmågan och synens stimuleras.

Visste du att barn leker bäst där det finns naturmaterial att tillgå, så som träd, pinnar och kottar. Precis som förr. Vi människor har ju inte förändrats, bara världen. Men hur ska vi råda bot på den här trenden som sätter oss inomhus vid en skärm?

Som tur är finns det fortfarande många forum där människor försöker nå ut med sitt budskap när det gäller ett aktivt utomhusliv.

Exempelvis en skola i Svedala som för nästan all sin undervisning utomhus – i det fria. Många andra, framför allt förskolor förespråkar nästan all tid utomhus.

Vi ska inte sticka under stolen med att vi i Sverige är duktiga på att tillvarata vår fina natur och låta våra barn vara mycket utomhus. De flesta skolor i Sverige har obligatoriska raster utomhus varje dag, ibland upp till fem raster, då barnen tvingas springa av sig i friska luften.

Det är inte bara av hälsoskäl som barnen tvingas ut, hjärnan behöver en dos syre för att kunna ta in och lära sig undervisningen mer effektivt.

Men när det kommer till kritan så är det inte skolan och samhällets skyldighet att ditt barn får tillräckligt med frisk luft, det är du som förälder som har det största ansvaret. Kika runt lite i din kommun och se vilka förskolor, skolor och föreningar som förespråkar mycket tid utomhus. Kanske börjar ditt barn bli redo att inta förskola, varför inte välja en förskola som spenderar extra mycket tid utomhus?

I Sverige kan vi skatta oss lyckliga med att ha fyra så olika årstider, där varje årstid har sin tjusning och sina aktiviteter. Låt barnen ta tillvara på dem.