Även berg kan behöva stärkas upp
Det kan vara svårt att föreställa sig något fastare och mer beständigt än berg. Ja, att något är ”bergfast” eller ”sitter som berg” är rent av uttryck man använder för att beskriva något synnerligen hållbart och orubbligt. Men ibland kan till och med berg behöva förstärkas, så dessa metaforer kanske har begränsad giltighet trots allt. Inte sällan kan man behöva förstärka berg efter att sprängning och efterföljande byggnation skett, men ibland kan även naturliga bergspartier behöva stärkas upp. Detta kan ske genom flera olika tekniker – vilken som lämpar sig bäst beror på det aktuella bergets karaktär och egenskaper.
Nätning, skrotning eller bultning?
En metod går ut på att man fäster starka metallnät med vajer i berget. Sten som riskerar att lossna kommer då att hamna innanför nätet i stället för att utgöra en fara för de som befinner sig i närheten. En annan teknik kallas för skrotning och handlar om att plocka bort lösa delar av berget för att på så sätt förhindra att dessa senare faller ner. Ytterligare en form av bergförstärkning är bultning. Detta sker genom att stora enskilda block borras fast ordentligt i berget. Gnesta bergbyggare är ett exempel på företag som erbjuder Bergförstärkning i Stockholm anpassad efter situation och behov.
Vanligt vid nybyggnation samt i anslutning till vägar och tunnlar
Någon form av bergförstärkning brukar komma på fråga då en bergsprängning skett och ett nybygge tagit plats. Små sprickor som bildats till följd av sprängningen kan växa sig stora och på sikt innebära en rasrisk. Men även naturliga bergssluttningar kan behöva förstärkas, vilket är vanligt om de ligger intill vägar eller underjordiska schakt och tunnlar. Genom att nyttja någon av de olika metoder som erbjuds kan risken för ras och sprickbildning minska och säkerheten i det aktuella området säkerställas. På så sätt blir berget bergfast igen!