Många fördelar med luft/vatten värmepump

30 mars 2021 lily_hansen

Länge var bergvärmepumpen den mest populära värmepumpen, men på senare år har luft/vatten värmepumpen kommit i kapp. Detta beror på att dagens luft/vatten värmepumpar har utvecklats och klarar att leverera värme också vid riktigt låga temperaturer. Och precis som bergvärmepumpen skickar den ut värmen genom husets vattenburna värmesystem. Det betyder att den också kan värma upp varmvattnet. 

Precis som alla de övriga värmepumparna tar luft/vatten värmepumpen sin energi från miljön utanför huset. Detta innebär att den både är ett kostnadseffektivt val och bra miljöval. En stor fördel med luft/vatten värmepumpar är att de är betydligt billigare och enklare att installera än både bergvärme och jordvärme. Man behöver inte borra en energibrunn eller gräva, värmepumpen placeras i stället strax utanför huset eller hängs på fasaden. En luft/vatten värmepump passar alltså särskilt bra för den som inte har så stor tomt. 

Höjer värdet på huset

Innan man installerar en luft/vatten värmepump är det viktigt att man ser över huset och först gör andra energibesparande åtgärder. Det kan exempelvis vara att renovera fönstren och byta ytterdörr, eller att tilläggsisolera på vinden. Lyckas man sänka sin förbrukning kan det innebära att man klarar sig med en lite mindre och billigare luft/vatten värmepump. På så vis hämtar man hem sina investerade pengar mycket snabbare. Men man ska heller inte slösa med energi ur miljösynpunkt.

Att byta värmesystem innebär en större kostnad men den höjer samtidigt också värdet på huset. Tack vare rot-avdraget får man dra av delar av arbetskostnaden för installationen, så det går att få ner priset något. Givetvis ska man också jämföra priser genom att ta in kostnadsförslag från några olika företag. Men det gäller också att välja en aktör med erfarenhet och god ekonomi. Ett företag som går i konkurs kan inte åtgärda eventuella problem.