Så blir backen perfekt – tack vare en pistmaskin

09 oktober 2020 jonas olsson

Äntligen har snön kommit. Du kanske har behövt ta dig väldigt långt norrut till den svenska fjällen, eller Alperna i södra Europa, för att ta del av den. Men nu är den här. Snön ligger vit och djup längs den branta skidbacken. Som du har längtat efter att stå på ett par skidor igen.  

Det är en magisk känsla att vara först upp i backen av alla. Solen har precis gått upp och det välbekanta ljudet av liftar är som musik för öronen. Först i kön i liften och på nolltid är du uppe på toppen. Du kastar dig ut i en nypistad backe full av mjuk nysnö. Det här är en oslagbar känsla. Det är en känsla som är svår att beskriva. Det är en sådan känsla som hamnar i “den som vet, den vet”-kategorin.  

Men ingen backe når den kvalitén utan en ordentlig pistmaskin. Det är inte som att snön lägger sig så där mjukt, behagligt och alldeles perfekt i packen av sig själv. Det krävs som sagt en pistmaskin, och kanske ännu viktigare, att någon kör pistmaskinen. 

 

Inget går av sig själv

Pistmaskinen brukar få jobba vid två tillfällen om dagen. Dels efter liftarna stänger på eftermiddagen eller kvällen när de sista åkarna har lämnat backen. Sedan kör den upp i backen igen tidigt på morgonen för att pista snön som eventuellt kommit under natten.  

Så, ägna  din lokala pistare och hens pistmaskin några extra tankar nästa gång du susar nedför backen på dina skidor eller din snowboard. Perfekta skidbackar är lätt att ta för givet när de alltid håller den kvalité de gör i exempelvis Alperna.  

Pistmaskinerna blir bara bättre och bättre, vilket också ger avtryck i backarna och i längden även i åkningen. Här kan du spana in några av de mest spännande pistmaskiner på maranden: https://www.pistmaskin.net/